Domácí spotřebiče se staly součástí lidského života v takové míře, že si bez jejich pomoci víceméně nedokážeme už představit žádnou denní aktivitu. Jednou z nejčastějších aktivit je především vaření.
Velké i drobné domácí spotřebiče do kuchyně nám opravdu dokáží ušetřit neuvěřitelné množství každodenní práce. Trochu specifické podmínky ale můžeme mít v případě, kdy se budeme zajímat konkrétně o ovoce. Práce s ovocem mnohdy není snadná. Ale i na to máme spoustu výborných domácích spotřebičů!
Jak zpracovat ovoce bez ztráty vitamínů?
U ovoce se většinou bojíme toho, že během zpracování přijdeme o celou řadu vitamínů a živin. Pravdou je, že můžeme opravdu alespoň část z výživové hodnoty mírně poškodit. Například pokud se dostane ovoce do určitého teplotního bodu, tak dojde k likvidaci některých vitamínů.
To může být problém především pro takové domácí elektro, jako jsou mixéry. Ty, ačkoliv to na dotek není poznat, dokáží opravdu výrazně ohřát mixované potraviny. Abychom se tomu vyhnuli u ovoce, tak můžeme použít mixéry na smoothie. Ty jsou speciálně upraveny tak, aby nedocházelo k ohřívání mixovaných surovin a tím pádem ani k likvidaci oblíbených živin.
Jak udržet nevyužité kousky čerstvé?
Určitě se vám stalo, že jste nechali jeden či více kusů nějakého ovoce nevyužité. Většina ovoce má tu vlastnost, že začne tmavnout a přicházet o šťávu, jakmile je otevřené. Máme ale možnost, jak to udělat, tak aby se přesně tohle nedělo. Tou možností je takzvaný vakuovač. Jedná se o jednoduchý přístroj se speciálními pytlíky, který nám umožňuje suroviny uložit do dokonalého vakua. Bez přítomnosti kyslíku tak suroviny pochopitelně nemohou uvadat. Mimo ovoce a zeleniny jsou vakuové přístroje mimochodem vhodné také pro naporcované maso.