Zakládáte si na stolování a záleží vám na tom, aby se vaše příbory leskly novotou? Ačkoli už mají něco za sebou a rozhodně nejsou nové, rozhodně to neznamená, že musí působit zašlým dojmem a celkově tak kazit výsledný efekt prostřeného stolu. Kdo rád hostí návštěvy, připravuje jim lahodné pokrmy a dělá mu radost, když se jich u stolu sejde více, tomu se určitě budou hodit naše rady, jak udržet příbory stále jako nové.
Jak čistit nerezové příbory? Máme několik tipů!
Máte-li doma nerezové příbory, což je asi nejčastější varianta, se kterou bychom se setkali v drtivé většině českých domácností, pak jsou následující řádky určené právě vám. Nenechte si je ujít!
Rada první: vezměte na pomoc jedlou sodu
Jedlou sodu má v domácnosti snad každá hospodyňka, protože se jedná o univerzálního pomocníka, jež vám může pomoci s celou řadou činností – a to nejen během úklidu nebo čištění. Na sodu se lze spolehnout i tehdy, chcete-li vyčistit příbory a dodat jim novodobý vzhled. Jak na to? Do hrnce nalijte vodu, přidejte pár lžiček jedlé sody a několik proužků alobalu. Do hrnce vložte příbory a na pár minut přiveďte k varu. Poté vysušte do sucha a je hotovo.
Rada druhá: čištění ultrazvukem
Oblíbenou metodou je čištění ultrazvukem, což je efektivní způsob, jak čištěným předmětům prakticky bez práce dodat krásný vzhled a dokonale je vyčistit. Čištění probíhá na principu ultrazvuku, vy se nemusíte o nic starat, potřebujete k tomu ale speciální ultrazvukovou čističku.
Rada třetí: bramborová voda
Možná vás to překvapí, ale s čištěním příborů vám může pomoci voda od brambor. Stačí uvařit brambory tak, jak jste zvyklí, brambory po uvaření slít a do vody vložit nerezové příbory. Nechte je ve vodě cca 10 minut, pak je vyjměte a vyleštěte hadříkem do sucha. Celé kouzlo spočívá ve škrobu, který vyčistí matný povrch a vrátí příborům jejich ztracený lesk.