Určitě se vám už někdy stalo, že jste stáli v obchodě a koukali na některý jen příležitostně užívaný kuchyňský spotřebič. No rozhodně jste jej nekupovali, ale jen o pár dní později jste stáli bezradně v kuchyni s myšlenkou, proč jste si to tehdy nekoupili. Takové spotřebiče využijete velice málo, ale když už na ně přijde, jsou zcela nenahraditelné. A třeba to budou i některé podobné, jako si napíšeme v dnešním článku.
Sušičky na potraviny využijí milovníci bylinek i hub
Celkem málo lidí má doma pořádnou sušičku na potraviny. Jedná se většinou o spotřebič, který je tvořený jednotlivými navrstvenými plastovými kryty, ve kterých jsou otvory na horký vzduch. Mezi ty se dají plátky nebo kousky surovin, navrství se na sebe a dají se na elektronickou základnu. Pak už jen bez odkladů stačí spustit proces a sušení může začít.
Sušení v domácnosti bylo dříve velice oblíbené a určitě si od babiček pamatujete hadříky s posázenými kousky ovoce, hub nebo bylinek, které zůstávaly na slunci či topení. To ale zabralo i dost místa a lehko se o ně zavadilo. Díky moderním sušičkám teď není žádný problém usušit jakoukoliv surovinu v rámci několika desítek minut a ihned ji skladovat. Další výhodou je i to, že při sušení suroviny uvolňující aroma provoní kompletně celý byt.
Domácí spotřebiče, které vakuování dělají extrémně snadné
Uchovávání potravin pomocí vakua bylo ještě poměrně nedávno výsadou profesionálních restaurací a také v nich se na tyto domácí spotřebiče nedalo běžně narazit. Jenže dnes už je to o něčem jiném a vakuovací přístroj si lze bez obtíží zakoupit. Uchování surovin ve vakuu a chladu zároveň má přitom ohromné výhody. Tou zásadní je, že díky absenci kyslíku a okolních sloučenin nepodstupuje surovina jakýkoliv rozklad nebo kvasný proces v krátkém časovém horizontu. Pokud tedy chystáte například velký kus na menší porce do mrazáku, tak je vakuum vaším nejlepším pomocníkem.